Plan: | Trompstraat - Hoogeberg |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0453.BP0702TROMPSTRAAT1-I001 |
Gemeente Velsen en de Milieudienst IJmond hebben ter ondersteuning en invulling van deze beleidsdoelstellingen een lokaal beleid geformuleerd in “Kwaliteit en duurzaam bouwen” en in het milieubeleidsplan 2008-2012. De gemeente Velsen streeft hierbij naar de volgende doelstellingen:
• bij ieder bouwplan van 30 woningen of meer, stelt de ontwikkelende partij, in overleg met de milieudienst, een energievisie op stedenbouwkundig niveau op
• de gemeente werkt alleen met architecten en projectontwikkelaars die aantoonbare ervaring hebben met duurzaam bouwen of de ambitie hebben.
• voor alle nieuwbouwplannen zijn ambities opgesteld op basis van de tool GPR gebouw.
De ambitie van de Milieudienst IJmond is een 7 te scoren voor energie en gemiddeld een 7 voor de overige thema’s. De gemeente Velsen geeft hiermee invulling aan de onderschreven doelstelling uit het convenant met de VNG en het Rijk (Klimaatakkoord).
• Bij de duurzaamheidsambities van de gemeente ligt de nadruk op energiebesparing en gezondheid. Dit streven sluit aan bij de actualiteit in de samenleving en Europees en landelijk beleid. Vanuit de Europese gemeenschap heeft de rijksoverheid op grond van de Europese richtlijn Energy Performance of Building Directive (EPBD) beleid en wet- en regelgeving opgesteld voor het verminderen van de energievraag van gebouwen. In navolging hebben het ministerie van VROM en de provincie Noord-Holland energiebesparing in de gebouwde omgeving als speerpunt in hun beleidsdoelstellingen opgenomen.
• Bij kansrijke projecten worden projectgebonden ambities geïntroduceerd.
GPR-gebouw
Om inzicht te krijgen in de duurzaamheid van nieuwbouwprojecten stimuleren de Milieudienst IJmond en de gemeente het gebruik van GPR Gebouw versie 4.0. GPR Gebouw 4.0 is een relatief eenvoudig instrument waarmee prestaties gemeten kunnen worden, compleet met rapportcijfers van 1 tot 10. Een score van 6.0 is representatief voor het wettelijke niveau van het Bouwbesluit. Dit instrument kijkt naast energie ook naar de thema’s milieu (lucht, geluid), gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. De kosten van het gebruik van GPR Gebouw 4.0 worden gedragen door de Milieudienst IJmond. De GPR-lijst kan online ingevuld worden. Overeenkomstig het beleid van de gemeente is de ambitie van de gemeente een 7.0 te scoren op het thema energie en gemiddeld een 7.0 voor de overige thema’s. Het is van belang om duurzaamheid in een zo vroeg mogelijk stadium van het ontwerpproces mee te nemen.
Achtergrondinformatie
Klimaatakkoord Gemeenten en Rijk 2007-2011
Het Rijk en de gemeenten hebben een klimaatakkoord ondertekend. Hierin staan afspraken over energiebesparing en de overgang naar duurzame energie. De gemeenten onderschrijven de ambities van het kabinet: een reductie van de uitstoot van broeikasgassen van 30 % in 2020 ten opzichte van 1990, een energiebesparingspercentage van 2% energiebesparing per jaar en een aandeel van 20% duurzame energie in 2020. De ambitie is dat in 2020 de nieuwbouw energieneutraal is en dat het energieverbruik van woningen en gebouwen in 2020 met meer dan 50 % is verlaagd. Om resultaten te boeken en om innovatie te stimuleren wordt de energieprestatie coëfficiënt voor nieuwe woningen in 2011 aangescherpt naar 0,6 en in 2015 naar 0,4. Nu er afspraken zijn gemaakt over energiebesparing en de overgang naar duurzame energie, zal er ook naar toe gewerkt moeten worden.
Lente akkoord Energiebesparing in Nieuwbouw
Vele marktpartijen uit de bouwsector hebben zich recentelijk aangesloten bij de doelstellingen van het Rijk in het Klimaatakkoord, om gebouwen te realiseren die in de gebruiksfase aanzienlijk minder energie nodig hebben. Op 22 april 2008 is het Lente-akkoord ondertekend door de koepels van projectontwikkelaars en bouwbedrijven (NEPROM, NVB, Bouwend Nederland) en ministerie van VROM. De essentie van het akkoord is dat in 2011 alle nieuwbouw, woningen en utiliteit, 25% energiezuiniger in gebruik is ten opzichte van de bouwregelgeving in 2007. In 2015 zal alle nieuwbouw 50% energiezuiniger zijn. Vanaf 2020 moeten alle nieuwe gebouwen energieneutraal zijn.
Nu er afspraken zijn gemaakt over deze vrijwillige aanscherping in bouwkwaliteit, zal er ook naar toe gewerkt moeten worden.
Beoordeling bestemmingsplan
Gelet op het aantal woningen is het plan ansrijk voor het duurzaam realiseren van de woningen overeenkomstig het beleid van de gemeente. Gelet op het voortschrijdende inzicht van de rijksoverheid en van marktpartijen - vastgelegd in het Klimaat- en Lente akkoord- wordt geadviseerd een ambitie te realiseren van 7.0 op basis van GPR Gebouw 4.0.