Plan: | Lange Nieuwstraat-NW |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0453.BP0703LANGENIEUWS1-R001 |
De planregels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken. Hoofdstuk 1 bevat de inleidende regels. Hoofdstuk 2 geeft de planregels behorende bij de in het plangebied voorkomende bestemmingen. Hoofdstuk 3 bevat de algemene, voor het gehele plangebied geldende, bepalingen en hoofdstuk 4 bevat tot slot de overgangsregels en slotregel. In deze paragraaf worden alle planregels kort nader toegelicht.
Artikel 1 Begrippen
In dit artikel worden de begrippen gedefinieerd, die in de planregels worden gehanteerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan wordt uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis.
Artikel 2 Wijze van meten
Dit artikel geeft aan hoe hoogte- en andere maten die bij het bouwen in acht genomen dienen te worden, gemeten moeten worden.
Artikel 3 Verkeer
Deze bestemming is gegeven aan de wegen, straten, paden en parkeervoorzieningen in het gebied. Gebouwen zijn op deze gronden niet toegestaan.
Artikel 4 Verkeer – Verblijfsgebied
De openbaar toegankelijke verblijfsgebieden en voet- en fietspaden binnen het plangebied hebben de bestemming Verkeer – Verblijfsgebied gekregen. Dit betreft de twee gebieden tussen bouwblok 1 en 2, en tussen bouwblok 3 en 4. Binnen deze bestemming vallen openbare ruimten en groenvoorzieningen. Binnen de bestemming zijn tevens nutsvoorzieningen (waaronder afvalvoorzieningen), parkeervoorzieningen en speeltoestellen toegestaan.
Artikel 5 Wonen
De voornaamste functie in het plangebied is wonen. Hierbij wordt binnen het plangebied slechts één vorm van wonen toegestaan, namelijk gestapelde woningen. Daarnaast is tegen de oostgrens van het plangebied de bestemming gemengd opgenomen ten behoeve van kantoorruimte en/of ruimte voor buurtvoorzieningen.
De diepte van de woningen is opgenomen op de verbeelding door middel van een bouwvlak. De maximale goot- en bouwhoogte die aangehouden moeten worden is aangegeven op de verbeelding. De delen van de gebouwen waarvoor een goot- en een bouwhoogte is opgenomen moeten zijn voorzien van een kap. Er zijn geen mogelijkheden voor dakkapellen opgenomen.
Binnen de bestemming Wonen is de mogelijkheid opgenomen om uitritten voor de ondergrondse parkeergarage te kunnen verwezenlijken. Drie van deze uitritten monden uit op de Geleenstraat, één uitrit mondt uit op de Vechtstraat.
Binnen de bestemming Wonen wordt door middel van een ontheffing de mogelijkheid opgenomen voor het uitoefenen van aan-huis-gebonden beroepen. Hieronder wordt verstaan het beroepsmatig verlenen van diensten op administratief, architectonisch, kunstzinnig, juridisch of een daarmee naar aard gelijk te stellen gebied, dan wel het uitoefenen van een beroep op medisch, paramedisch of therapeutisch gebied, welke door hun beperkte omvang in een gedeelte van een woning en de daarbij behorende aanbouwen en bijgebouwen wordt uitgeoefend. De activiteiten dienen te worden uitgevoerd door de bewoner van de woning. De oppervlakte die gebruikt mag worden voor een beroep-aan-huis is aan een maximum gebonden.
Vanwege het verschil in hoogte dat in de Lange Nieuwstraat is (90 cm verschil tussen de Vechtstraat en Marktplein) geldt er voor de verschillende bouwblokken een ander peil. Aangezien goot- en bouwhoogte worden gemeten ten opzichte van het peil, zijn de toegestane goot- en bouwhoogtes van de twee oostelijke blokken iets hoger dan van de twee westelijke blokken. De hoogte van de bouwblokken onderling (of ten opzichte van NAP) zal wel gelijk zijn.
Artikel 6 Antidubbeltelregel
Deze regel dient om te voorkomen dat indien in het bestemmingsplan bij een bepaald gebouw een zeker open terrein is geëist, dat terrein nog steeds meetelt bij het beoordelen van een aanvraag voor een ander gebouw, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.
Artikel 7 Algemene bouwregels
De op de verbeelding aangegeven bouwgrenzen, niet zijnde bestemmingsgrenzen, mogen worden overschreden met kleine bouwdelen. In dit artikel is geregeld hoe groot de overschrijding mag zijn en onder welke voorwaarden.
Artikel 8 Algemene ontheffingsregels
Voor ondergeschikte afwijkingen van het bestemmingsplan is een algemene ontheffingsbevoegdheid opgenomen. De onderhavige regeling voorziet in verband met de gewenste duidelijkheid, in een objectieve begrenzing van het toepassingsbereik van de ontheffing.
Artikel 9 Algemene wijzigingsregels
In dit artikel is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen ten behoeve van kleine overschrijdingen van de bestemmingsgrenzen.
Artikel 10 Algemene procedureregels
Ten aanzien van de ontheffingsbevoegdheden is een algemene procedureregel opgenomen. In dit artikel is een voorbereidingsprocedure opgenomen die afwijkt van de in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) opgenomen uniforme openbare voorbereidingsprocedure. Het ontwerpbesluit bij een ontheffing dient twee weken ter inzage te worden gelegd. De uniforme voorbereidingsprocedure uit de Awb gaat uit van een termijn van zes weken.
Artikel 11 Overgangsregels
Bouwwerken
In dit artikel is het overgangsrecht ten aanzien van bouwen neergelegd. Uitbreiding van de bebouwing is slechts mogelijk met ontheffing van burgemeester en wethouders.
Gebruik
De eerste drie leden van dit artikel betreffen de (reducerende) overgangsregels met betrekking tot gebruik van onbebouwde gronden en bouwwerken voor zover dat gebruik afwijkt van het bestemmingsplan op het moment dat dit rechtskracht krijgt. Hiervan is uitgezonderd strijdig gebruik dat al in strijd was met het voorheen tot dat tijdstip geldende plan en waartegen wordt of alsnog kan worden opgetreden. Dit sluit aan bij de vaste jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de raad van State waaruit blijkt dat, indien de gemeente strijdig gebruik gewraakt heeft, er geen beroep op het overgangsrecht mogelijk is.
Artikel 12 Slotregel
Het laatste artikel van de planregels betreft de citeertitel van het onderliggende bestemmingsplan.