Plan: | Gymzaal Santpoort-Zuid |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0453.BP1701GYMZAALSANT1-I001 |
De planregels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken. Hoofdstuk 1 bevat de inleidende regels. Hoofdstuk 2 geeft de planregels behorende bij de in het plangebied voorkomende bestemmingen. Hoofdstuk 3 bevat de algemene, voor het gehele plangebied geldende, bepalingen en hoofdstuk 4 bevat tot slot de overgangsregels en slotregel. In deze paragraaf worden alle planregels kort nader toegelicht.
Artikel 1 Begrippen
In dit artikel worden de begrippen gedefinieerd, die in de regelgeving worden gehanteerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan wordt uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis.
Artikel 2 Wijze van meten
Dit artikel geeft aan hoe hoogte- en andere maten die bij het bouwen in acht genomen dienen te worden, gemeten moeten worden.
Artikel 3 Groen
De bestemming Groen beslaat het Oranjeveld en daarmee het grootste gedeelte van het bestemmingsplangebied. De bestemming is bedoeld om groen en speelvoorzieningen toe te staan. Er mogen hier uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden bebouwd. Het terrein mag tevens worden gebruikt voor manifestaties en evenementen. Binnen de bestemming mogen nutsvoorzieningen niet hoger dan 3 m zijn, en wordt een maximaal oppervlakte van 15 m2 aangehouden.
Artikel 4 Maatschappelijk
De gymzaal is bestemd als maatschappelijk waarmee het dezelfde bestemming krijgt als de naastgelegen basisschool.
Artikel 5 Verkeer
Deze bestemming is gegeven aan de wegen, straten, paden, parkeervoorzieningen en kleine groenstroken. Gebouwen zijn op deze gronden alleen toegestaan binnen het bouwvlak.
Artikel 6 Waarde - Archeologie
De dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' is opgenomen vanwege de archeologische verwachtingswaarde ter plaatse. Bouwen op deze gronden is in beginsel uitsluitend toegestaan met een aanlegvergunning. Voor kleine gebouwen (tot maximaal 100 m2) of gebouwen zonder (diepe) hei- en graafwerkzaamheden (tot maximaal 1 m beneden maaiveld) is geen aanlegvergunning noodzakelijk. Indien uit onderzoeken blijkt dat geen sprake is van archeologische waarden, dan is bouwen wel mogelijk.
Artikel 7 Antidubbeltelregel
Deze regel dient om te voorkomen dat indien in het bestemmingsplan bij een bepaald gebouw een zeker open terrein is geëist, dat terrein nog steeds meetelt bij het beoordelen van een aanvraag voor een ander gebouw, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.
Artikel 8 Algemene bouwregels
De op de verbeelding aangegeven bouwgrenzen, niet zijnde bestemmingsgrenzen, mogen worden overschreden met kleine bouwdelen. In dit artikel is geregeld hoe groot de overschrijding mag zijn en onder welke voorwaarden.
Artikel 9 Algemene ontheffingsregels
Voor ondergeschikte afwijkingen van het bestemmingsplan is een algemene ontheffingsbevoegdheid opgenomen. De onderhavige regeling voorziet in verband met de gewenste duidelijkheid, in een objectieve begrenzing van het toepassingsbereik van de ontheffing.
Artikel 10 Algemene wijzigingsregel
In dit artikel is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen ten behoeve van kleine overschrijdingen van de bestemmingsgrenzen. Daarnaast is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' kan worden verkleind of van de plankaart kan worden geschrapt. Dit is uitsluitend mogelijk indien uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er geen archeologische waarden in de grond aanwezig zijn.
Artikel 11 Algemene procedureregels
Ten aanzien van de ontheffingsbevoegdheid is een algemene procedureregel opgenomen. In dit artikel is een voorbereidingsprocedure opgenomen die afwijkt van de in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) opgenomen uniforme openbare voorbereidingsprocedure. Het besluit bij een ontheffing dient twee weken ter inzage te worden gelegd. De uniforme voorbereidingsprocedure uit de Awb gaat uit van een termijn van zes weken.
Artikel 12 Overgangsrecht
Bouwwerken
In dit artikel is het overgangsrecht ten aanzien van bouwen neergelegd. Uitbreiding van de bebouwing is slechts mogelijk met ontheffing van burgemeester en wethouders.
Gebruik
De eerste drie leden van dit artikel betreffen de (reducerende) overgangsregels met betrekking tot gebruik van onbebouwde gronden en bouwwerken voor zover dat gebruik afwijkt van het bestemmingsplan op het moment dat dit rechtskracht krijgt. Hiervan is uitgezonderd strijdig gebruik dat al in strijd was met het voorheen tot dat tijdstip geldende plan en waartegen wordt of alsnog kan worden opgetreden. Dit sluit aan bij de vaste jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State waaruit blijkt dat, indien de gemeente strijdig gebruik gewraakt heeft, er geen beroep op het overgangsrecht mogelijk is.
Artikel 13 Slotregel
Het laatste artikel van de planregels betreft de citeertitel van het onderliggende bestemmingsplan.