direct naar inhoud van 4.3 Water
Plan: Zuiderscheg
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0453.Bp1200ZUIDERSCHEG1-O003

4.3 Water

Waterbeheer en -beleid

De Zuiderscheg ligt binnen het beheersgebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Ten noorden van het plangebied ligt het Noordzeekanaal. Voor het gebied heeft het Hoogheemraadschap twee relevante beleidsstukken, zijnde het “Waterwerk Rijnland 2006-2009” en de “Keur 2006 en Beleids- en Algemene regels 2009”. In het “Waterwerk Rijnland 2006-2009” geeft Rijnland aan wat zijn ambities zijn en welke maatregelen in het watersysteem worden getroffen. De ambities en maatregelen richten zich op het waarborgen van de veiligheid, het verbeteren van het beheer en de inrichting van het waterhuishoudkundig systeem en het verbeteren van de waterkwaliteit. De Keur maakt het mogelijk dat Rijnland haar taken kan uitvoeren. De Keur is een verordening van de waterbeheerder met wettelijke regels voor waterkeringen, watergangen en andere waterstaatswerken.

Rijnland hanteert voor toename van verharding het zogenaamde compensatiebeginsel. Het beleid is dat 15% van de toename van verharding moet worden gecompenseerd in “functioneel” open water.

Het afkoppelen van verharde oppervlakten van het riool stimuleert Rijnland. Het afkoppelen van het rioleringssysteem van oppervlakten met uitloogbare bouwmetalen is niet toegestaan.

Oppervlakte water

Oppervlaktewater komt in het gebied voor in de vorm van sloten, de schaats-/modelbotenvijver en het verlengde van de Schipbroekenbeek/ De Beek. De sloten en schaats-/modelbotenvijver kennen een zomerpeil van +0,05 m NAP en een winterpeil van -0,20 m NAP. De graslanden tussen de Laaglandersluisweg en de rijksweg A9 liggen sterk lager. Het peil bedraagt daar ca. -2,40 m NAP. Ten westen van het plangebied liggen de Schipbroekenbeek en De Beek. Ter hoogte van het Groenelaantje stromen beide duinrellen samen. De Beek is vanwege de hoge ligging ten opzichte van het omringende maaiveld duidelijk waarneembaar. Ter plaatse van de zuidelijke tunnelinrit kruist De Beek de rijksweg A9 en verlaat daar het plangebied om later uit te stromen in het Zijkanaal B. Het peil van de Polder de Velserbroek is -0.72 NAP.

Grondwater

Het grondwaterpeil wordt in het gebied sterk beïnvloed door het oppervlaktewaterpeil, het Noordzeekanaal en de Noordspaarndammerpolder. In natte perioden is de grondwaterstand rondom de schaatsbaan over het algemeen gelegen tussen maaiveld en 50 cm diepte. In de overige gebieden ligt de grondwaterstand overwegend dieper dan 70 cm.

Riolering

In het noordwesten van het gebied bevindt zich een bedrijventerrein (afvalbrengstation van ReinUnie, de ambulancepost en de busremise). Deze voorzieningen zijn aangesloten op de riolering die via een rioolgemaal afvoeren naar de AWZI. Nabij de schaats-/modelbotenvijver bevindt zich een toiletgebouw dat voorzien is van een septictank.

Binnen de grenzen van het plangebied liggen een aantal boezemwaterkeringen, zie onderstaande afbeelding. Het beheer van de waterkering berust bij het hoogheemraadschap van Rijnland.

afbeelding "i_NL.IMRO.0453.Bp1200ZUIDERSCHEG1-O003_0007.jpg"

Afbeelding 7, overzicht boezemwaterkeringen