Plan: | Industrieterrein Tata Steel |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0453.BP0200TATASTEEL1-O001 |
Op 29 september 2006 zijn de gewijzigde Wet milieubeheer (hoofdstuk MER) en het hieraan gekoppelde Besluit m.e.r. 1994 in werking getreden. Er zijn nu twee soorten milieueffectrapportages: een MER voor plannen en een MER voor projecten. De bijbehorende rapporten (MER's) heten respectievelijk planMER en projectMER. Kortweg is een planMER nodig voor wettelijke of bestuursrechtelijk verplichte plannen, die kunnen leiden tot concrete projecten of activiteiten met mogelijk nadelige gevolgen voor het milieu. Zij dienen het kader te vormen voor toekomstige projectMER-plichtige of projectMER-beoordelingsplichtige besluiten of waarvoor een passende beoordeling nodig is op grond van de Natuurbeschermingswet 1998. Met de wijziging van de wet wordt een MER-plicht voor onder andere een bestemmingsplan geïntroduceerd (planMER geheten). Met het opstellen van de planMER wordt het bestemmingsplan Industrieterrein Tata Steel beoordeeld op de gevolgen voor het milieu. Door de milieueffecten al tijdens de voorbereiding van de plannen in beeld te brengen, krijgt het milieu bij de besluitvorming een volwaardige plaats en wordt een duurzame ontwikkeling bevorderd.
Per 1 juli 2010 is de Wet modernisering mer in werking getreden. Voor de inhoud en procedure van de planMER treden hierbij geen relevante wijzigingen op. Het enige relevante verschil is dat het in alle gevallen verplicht is dat de Commissie voor de m.e.r. haar advies geeft over het opgestelde planMER. Over het planMER wordt advies aan de Commissie voor de m.e.r. gevraagd.
Het bestemmingsplan Industrieterrein Tata Steel is planMER-plichtig omdat het bestemmingsplan de vestiging, wijziging of uitbreiding van bedrijven toestaat die in het kader van hun milieuvergunning MER-(beoordelings)plichtig zijn.
Het bestemmingsplan Industrieterrein Tata Steel is een plan dat kan leiden tot concrete projecten of activiteiten met mogelijk nadelige gevolgen voor het milieu. Een opsomming van deze bedrijven is gegeven bijlage D van het Besluit m.e.r.. Een voorbeeld van een bedrijf binnen het plangebied dat in het kader van zijn milieuvergunning MER-plichtig is, is de oprichting, wijziging of uitbreiding van een inrichting voor het roosten, pelletiseren of doen sinteren van ertsen of de productie van cokes uit steenkool (artikel 21.2 bijlage D van het besluit m.e.r.).
De planMER is als een afzonderlijk te herkennen element in de toelichting van het bestemmingsplan opgenomen. In deze planMER zijn de gevolgen van de beoogde ontwikkelingen in beeld gebracht voor de milieuaspecten bodem, externe veiligheid, luchtkwaliteit, geluid en ecologie. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in de huidige situatie en de ontwikkelingsmogelijkheden die het bestemmingsplan biedt. Het is onduidelijk welke bedrijven zich concreet vestigen. Daarom heeft dit planMER een algemeen beschouwend karakter, maar wel met een duidelijke conclusie.