Plan: | Trompstraat - Hoogeberg |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0453.BP0702TROMPSTRAAT1-I001 |
Een goede ruimtelijke ontwikkeling streeft naar het bevorderen van een duurzame ruimtelijke kwaliteit in een dynamische samenleving. Het is helder dat duurzame ruimtelijke kwaliteit mede richting en inhoud geeft aan het criterium “een goede ruimtelijke ordening”. Een goede ruimtelijke ordening houdt ook in het voorkomen van voorzienbare hinder door milieubelastende activiteiten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten doet in de publicatie "Bedrijven en milieuzonering" (2009) een handreiking ten behoeve van de afstemming tussen ruimtelijke ordening en milieu op lokaal niveau. Milieuzonering zorgt ervoor dat nieuwe bedrijven een passende locatie ten opzichte van woningen krijgen en dat nieuwe woningen op een verantwoorde afstand bedrijven gesitueerd worden. Het groene boekje geeft adviesafstanden die gemotiveerd kunnen worden toegepast bij ruimtelijke ordening.
De adviesafstanden hangen samen met gebiedskenmerken. Het is mogelijk om door middel van maatregelen overlast te beperken en daardoor af te wijken van de adviesafstanden. In dit geval zal aangetoond moeten worden welke maatregelen worden genomen om de overlast te beperken. Aan de hand hiervan kan dan gemotiveerd worden afgeweken van de standaard adviesafstanden. Voor de realisatie van nieuwe ontwikkelingen zal getoetst worden aan de adviesafstand uit de publicatie Bedrijven en Milieuzonering.
Aan het plangebied grenzen bedrijven die vallen in de categorie 'Groothandel in hout en bouwmaterialen' (categorie 3), 'Bouwmarkt' (categorie 2) en 'Garagebedrijf' (categorie 2). De hinderaspecten 'geluid' en 'gevaar' worden voor deze bedrijfstypen het grootst geacht. De afstanden in de VNG-publicatie betreft de afstand tussen de perceelsgrens van het bedrijf (niet de bebouwingsgrens) en de gevel van de geluidgevoelige bestemming. Reden hiervoor is dat hinder niet alleen optreedt vanuit de bedrijfsbebouwing, maar ook door bedrijfsmatige activiteiten op de bijbehorende onbebouwde gronden.
De aan het plangebied grenzende bedrijven moeten kunnen blijven voldoen aan de normen in hun milieuvergunning. Bij situering van geluidgevoelige bestemmingen in het plangebied dient een afstand aangehouden te worden van 50 meter van de 'Groothandel in hout en bouwmaterialen' (categorie 3), en 30 meter van de 'Bouwmarkt' (categorie 2) en het 'Garagebedrijf' (categorie 2).
Een gedeelte van de nieuwbouw, de noord-westelijke hoek, valt een binnen de adviesafstand van 30,0 m van de bouwmarkt. De dichtstbijzijnde gevel ligt op circa 17 meter van de bouwmarkt. De adviesafstand van 30 meter heeft voornamelijk te maken met mogelijke overlast van verkeer.De adviesafstanden zijn gebaseerd op een gemiddelde voor bouwmarkten, tuincentra en hypermarkten. De ontsluiting voor het autoverkeer voor bezoekers van de bouwmarkt ligt niet aan de zijde van de woningbouw, maar deze is gelegen aan de C. van der Doesstraat. Het laad en lospunt van de bouwmarkt ligt aan de achterzijde van de bouwmarkt (de noord-oosthoek van het gebouw) op circa 40 meter van de dichtstbijzijnde gevel. Daardoor is er voor de bewoners aan de Trompstraat weinig tot geen overlast te verwachten. De zagerij van de bouwmarkt is ook gelegen aan de noordzijde van het gebouw. Uit het onderzoek naar de externe veiligheid, opgesteld door Gasunie/KEMA, blijkt dat er gemiddeld 20 personen (waaronder personeel) aanwezig zijn in het pand. Hiermee kan worden gesteld dat er geen sprake is van zeer veel bezoekers, dus van een grote verkeersaantrekkende werking.